Ta hand om ditt hår i vinterkylan

Med vintern kommer kylan. Med kylan kommer den torra luften. Vi som bor på kallare breddgrader vet att denna torra kyla kan ställa till det för håret. Precis som huden behöver håret skyddas från vädret för att må så bra som möjligt. Kall, fuktfri luft gör att håret blir torrt och ömtåligt. Att växla mellan den torra luften utomhus och värmen inomhus kan dessutom skada håret ytterligare.

Sänk temperaturen i duschen

Det är allmänt känt att varmt vatten inte är bra för håret – det blir sprött och leder till att hårsäckarna blir svagare. Tyvärr är det just under vintern man vill ha en varm, skön dusch för att fly kylan. Torr luft och varmt vatten är dock en dålig kombination. Försök hålla duschen ljummen och avsluta med att skölja håret med kallare vatten.

Föna håret torrt

Det pratas mycket om att minska användningen av värmeverktyg. Det är sant att värme är skadligt för håret men håret blir också mer ömtåligt när det är blött. Är det tillräckligt kallt utomhus kan en promenad med fuktigt hår göra att hårstrån fryser och går sönder.

Föna därför håret torrt och var noga med att använda ett bra värmeskydd.

Känns din hårbotten torr och kliar? Detta betyder inte att du har mjäll. 9 av 10 gånger är din hårbotten ”bara” torr. Många gånger räcker det med att föna hårbotten torr efter varje tvätt. En fuktig och instängd hårbotten kan lätt hamna i obalans. Känns din hårbotten fortfarande kliig? Använd ett schampo för torr och känslig hårbotten.

Hur ofta ska jag tvätta håret?

Alla schampon har som huvuduppgift att ta bort fett. Detta fett producerar hårbotten själv. Hur ofta vi tvättar håret är därför ofta en fråga om hur snabbt håret börjar känns eller ser fett ut eller helt enkelt vad vi vant oss vid. En bidragande faktor är också hur mycket styling- och finishprodukter vi använder. Är du aktiv och svettas mycket vill vi tvätta bort salter från svett från hårbotten för att salterna inte ska torka ut huden. Välj därför ett schampo anpassat till hur ofta du tvättar håret. Tvättar du håret ofta – kan ett mildare schampo vara att rekommendera.

Vi rekommenderar att du endast använder schampo till hårbotten och de 5-7 centimetrarna närmast hårbotten. Det är sällan håret är fett längre ut i håret än så.

Fukt

Schampo för hårbotten och balsam för längderna.

Håret blir gärna tort och trassligt under vintern. Vi rekommenderar därför ett återfuktande balsam och inpackning, balsam vid varje tvätt och inpackning 1 gång/veckan. När du vaknar på morgonen är det bra att använda en fuktgivande spray eller leave in-kräm för att håret ska få en ordentlig fuktboost, så det håller sig återfuktat hela dagen.

Ta hand om dig! Det är en extra stressad tid där man generellt har mycket på jobbet, barn som är sjuka och man får alldeles för lite dagsljus och frisk luft om man jämför med sommar-månaderna. Inte undra på att håret växer bättre på sommaren och sämre på vintern, VI mår ju som regel bättre på sommaren. Men eftersom vi har valt att bo på den norra sidan av jordklotet så kanske vi behöver extra kosttillskott under de mörka månaderna? Planera in extra tid i schemat att varva ner och inte stressa? Stress och dålig kost är bland det värsta håret vet, så försök att ha extra väl hand om dig den här tiden på året.

Vi hoppas att detta inlägget varit till hjälp!

/Salt Studio